30 черв. 2012 р.

Що почитати? Сучасна українська література

Коли маєш вільний час, то хочеться не тільки відпочивати, відсипатися, нічого не робити, але й дізнатися щось нове, відкрити для себе незвідані горизонти. Приходить час, коли хочеться потримати у руках "справді хорошу книгу", щось нове, незнане для себе. На превеликий жаль, учитель у своєму читанні хоча і має багатий вибір, проте все одно обмежений шкільною програмою, обертається навколо неї. Тим більшим є задоволення від нової книги.
Нещодавно мені до рук потрапила  збірка творів "Сучасна українська література: кінець ХХ - початок ХХІ століття".   Збірка складається із трьох розділів: поезія, проза, короткий літературно- критичний додаток. 
Із роздумами над деякими творами хотілося б поділитися.

Василь Портяк. Фото з сайту www.day.kiev.ua 
Василь Портяк "Гуцульський рік" (На берегах старого календаря) - це ще одна спроба осмислити нашу багатостраждальну історію. Повоєнний час: "лісовики", НКВС та звичайні мирні селяни. Саме селяни стали заручниками проистояння двох сил, у кожної з них була своя правда, своя мрія, за яку вони нещадно проливали кров як ідеологічних ворогів, так і мирних жителів. 
Родина священника стала однією із жертв цієї війни: допомагали "лісовикам", переховуючи матір отамана, були цьковані НКВС за співпрацю з повстанцями. Між молотом та наковальнею. Між двох сил не можна вийти сухим із води.  Трагедія народу на прикладі однієї родини. Безжальний молох історії перемолотив ще одну родину: батька заарештовано,  донька зреклася батька під час прийняття її у піонери, мати змарніла і лише сподівається на час, який розставить все по місцях....

Більше матеріалів про Василя Портяка знайдете тут.http://litakcent.com/2009/03/18/ne-laureat/

25 черв. 2012 р.

Крим. Алушта. Подорожуємо Україною!

             Літо - пора відпусток! Сонце, море,  гладеньа  галька кримських пляжів,  відпочинок. Добре, коли є можливість не лише смажитися на пляжі, а й відкрити нові для себе місця.

            З 01 червня 2012 року у м. Алушта (АР Крим) відкрився новий парк "Крим у мініатюрі". У великому тінистому парку розмістилася нова унікальна експозиція, витвір великого колективу (60 майстрів) архітекторів, скульпторів, дизайнерів - поціновувачів прекрасних  кримських архітектурних ансамблів.  Блукаючи алеями парку, ви потрапите до генуезької фортеці, у найвідоміші "дворянські гнізда" Південного узбережжя Криму, м. Севастополя, столиці  Кориму - Сімферополя, Бахчисараю.  
           Ви відвідаєте місця, де вже були на екскурсіях, порівняєте свої враження від оригіналу та мініатюрної копії (масштаб 1: 25), вам обов"язково захочеться відвідати нові місця дивовижного Криму.
     Ми з сином отримали величезне задоволення від відвідування  цього парку. 
   

                                       Генуезька фортеця. м. Судак  

       Набережна м. Севастополь
                                                                    Масандровський палац

                                           Будинок А.П. Чехова


     Долучіться до нас. 
                 Подорожуйте рідною Україною! 
                          У нас величезна кількість прекрасних місць, 
                                                                 цінуймо рідне, українське!



Відеосюжет про парк