25 жовт. 2016 р.

Лінгвістична школа

Процес самоосвіти вчителя безупинний. Читаємо, спілкуємося із цікавими людьми, обмінюємося досвідом, щось піглядаємо у колег - і все це з однією метою: бути цікавим своєму учневі, іти в ногу з часом, щоб про вчителя не сказали: чому він може навчити покоління, яке опанувало технічні інновації (так перефразувала вислів Остапа Дроздова).
Сьогодні разом із колегами-філологами нашого міста були на гостині у Запорізькі спортивній школі № 18, де відбулася зустріч із творчою групою вчителів Шевченківського району.
Спочатку, після реєстрації, трохи розстроїлася, бо не потрапила на презентацію квест-технології. Відвідали майстер-клас вчителів ЗОШ № 52 "Формування полікультурної компетенції під час проведення позакласної роботи (предметна декада російської мови та літератури)". Здавалося, ну що нового можна дізнатися? Але виявилося, що можна.
Щедурських Ю.М. представила дуже цікаву систему позакласної роботи: ігри "Лабіринт"та "Що?Де? Коли?", вікторина "Бюро знахідок"(речі літературних героїв), конкурс "Знайди помилку" (фото оголошень із помилками). Родзинка - тематичні декади: ономастичний калейдоскоп, музеї світу, картинна галерея, парад гринджол та Святих Миколаїв, театральний світ, театральна маска.
Всього так багато і все настільки різнопланове, що виникає одне питання: КОЛИ ви це встигаєте???? Але встигають: креативно, натхненно, завзято...
Учасники майстер-класу, виконуючи практичне завдання ("Драматизація на уроках літератури"), переконалися, що такий вид роботи мобілізує, розвиває, надихає, згуртоваує.
Отримала величезне задоволення! Дякую! Ваші ідеї спробуємо разом із учителями та учнями ЗОШ № 75 осмислити, переоформатувати, апробувати та посадити на свій грунт.
Більше про досвід колег Шевченківського району тут.

23 жовт. 2016 р.

Запорізька книжкова толока

21 - 23 жовтня. Другий рік поспіль у жовтні Запоріжжя приймає інтелектуальну еліту, письменницький цвіт у себе на гостину. 
Вибралась на Толоку теж... Маса вражень... Приємно, що запоріжани розвінчують міф про те, що сьогодні мало читають. ЧИТАЮТЬ!!!!!! Багато молоді, батьків із найменшими дітьми. Дітей, яким батьки купили книжку і які вже на зручних пуфах розгорнули її та не можуть відірватися.  Аншлаг "Котів..." Галини Вдовиченко. За три години книгу побачила в руках щонайменше 5 дітей. Круто! Діти читають. 

Враження переповнюють!!! Хочеться читати, відкривати для себе нові імена. Bogdan Kolomiychuk. Остап Дроздов, Олександр Михед.Іван Тюссо. Нові твори Галини Вдовиченко та Галини Пагутяк. Олександр Виженко. Це лише ті автори, на локаціях у яких побували. Мало. Хочеться ще. А між стендами видавництв зустріли братів Капранових, Євгенія Положія, В. Терлецького, Талу Владмирову.

На зустрічі із Г. Пагутяк та Г. Вдовиченко. Автор фото Г. Вдовиченко


Приємно вражена від спілкування із паном Остапом Дроздовим на Запорізькій книжковій толоці. Говорив дуже розумні речі. Не з усім згодна. Ні, не так. Згодна, але прийняти важко. Українці - лицеміри. Необхідно залишити зону комфорту, щоб чогось досягти. Майбутнє за народженими у 2000хрр. Залишити парасолю батьків. Любити країні і бути в опозиції до держави. Це тези із почутого від пана Остапа. 
Цікава людина. Мислить нестандартно. Його хочеться слухати. Дякую.
Остап Дроздов та Іван Тюссо. Презентація  №1 Роман-вибух




Фото на згадку про Толоку

Хочеться сказати велике СПАСИБІ організаторам. Велику справу робите. 
Більше дізнатися про Запорізьку книжкову толоку можна за посиланням