19 лист. 2016 р.

Роздуми після "Гнізда горлиці"





Відвідали фільм "Гніздо горлиці"... Коли пішли титри, у залі ніхто не ворухнувся, усі чекали на продовження, так історія захопила, та враз закінчилася...
 Історія однієї родини. Він, вона, донька і ще він, і ще дитя. А ще сумний погляд головної героїні. Дарина - одна із багатьох заробітчанок, які змушені через безпросвітність української реальності їхати заробляти, терпіти приниження,бути людьми другого чи ще нижчого гатунку, терпіти образи, підозри у шахрайстві, прагненні обкрутити багатого чи просто чоловіка, витримувати його. Проте, чи тут пересічна жінка не терпить? І тут, і там - терпи, підлаштовуйся, змушена заробляти, бо в країні один чоловік не здатний  прогодувати родину. 
А їй так хочеться почути слова: "Не йди, не йди, не їдь, залишся, впораємося". Але ж, ні. Їдь. А потім чути від сусідів, що всі там - курви. А чоловік не хоче у це вірити. Проте герой Віталія Лінецького якийсь непереконливий. Він - звичайний чоловік. 
Дарина тікає від себе, від Алессандро. Тікає до родини з чужою для чоловіка дитиною. Але якось-то воно буде. Буде якось... Життя продовжується. Якщо є кохання, то все буде добре. Якщо є... 
Фільм ще раз переконав у слушності вислову: "Де народився, там і згодився". Бо не виглядає переконливо щасливою Галина-Ліна, не випромінюють її очі щастя, хоч поруч і є "любий" італієць. 
Чи була б Дарина щасливою у Італії? Хто зна. Заробітки руйнують родини, стосунки, прокладають щілину, яка переростає у прірву, між батьками і дітьми. Від заробітчан всі хочуть грошей. Їм заздрять ті, хто там не був. 
Стрічка чи не вперше говорить не про європейську мрію заробітчан, а про важливість дому і родини, про важливість збереження того, що маємо. Може, досить нашим людям бути десь там? Може, тут, вдома, дадуть можливість заробляти та достойно жити? Може, колись...
А поки безпросвітний сум у очах головної героїні, її терзання і метання, сум у голосі...
Так хочеться свята! Але кругом лише буденність...


15 лист. 2016 р.

Вітаємо!

Сьогодні відбувся ІІ (районний) етап Всеукраїнської учнівської олімпіади із української мови та літератури серед учнів 

Заводського району м. Запоріжжя.

Вітаємо команду Запорізької школи № 75:
Делігіозову Маргариту (7 А) (вч. Черняк О.А.)
Корнієнко Ксенію (8А) (Камінська В.А.)
Циммермана Олексія (10 кл) (Черняк О.А.)
Ахметову Діану (11 кл.) (Корчева Л.М.), які стали призерами олімпіади та посіли такі місця: Делігіозова Маргарита - ІІ місце,  Корнієнко Ксенія, Циммерман Олексій та  Ахметова Діана - ІІІ місця.
МОЛОДЦІ!!!